טכניקות לחיבור חלקים מודפסים והשימוש בדבקים – חלק ב'
לימדו איתנו על הצורך בחיבור חלקים מודפסים ועל מגוון שיטות לחיבור חלקים מודפסים, בדגש על שימוש בדבקים. הצורך בחיבור חלקים מודפסים רלוונטי מאוד כאשר נדרשים להרכיב מכלול של חלקים או לפצל חלקים גדולים. בפוסט הבא נצלול לעומק הדברים תוך מתן דוגמאות ויישומים.
הצורך בחיבור חלקים מודפסים
דוגמא לצורך היא כאשר יש מכלול של חלקים שצריכים להתחבר יחדיו – כלומר הרכבה. אנו נדרשים לכך שהחלקים יהיו פריקים, שיהיה ניתן לשלב בתוך החלקים רכיבים אלקטרוניים ולאפשר תנועה יחסית באמצעות מפרק, לכן, אנו חייבים שיהיו מכלול של חלקים ולא חלק אחד מוצק.
צורך נוסף, שרלוונטי מאוד להדפסה תלת-ממדית הוא פיצול של חלק בגלל מגבלת גודל הדפסה – מדפסות תלת-ממד מוגבלות מבחינת נפח ההדפסה שהן מסוגלות להדפיס ובדרך כלל הנפח לא גדול. לכן הרבה פעמים קורה שיש חלקים שהם גדולים מידי ולא ניתן להדפיס אותם כיחידה אחת. על כן, הפתרון יהיה לפצל אותם למספר חלקים, שהם בגודל בר-הדפסה.
>>> ספרו לי עוד על פתרונות הדפסה תלת-ממדית מקצועיים
טכניקות לחיבור חלקים באמצעות דבקים
הדבקה היא דרך נוחה, מהירה וטובה לחיבור חלקים מודפסים, כאשר אין צורך להפריד בין החלקים והחיבור הוא תמידי.
דבק מהיר
סוג הדבק הראשון שנדבר עליו, הוא סוג דבק שכולנו מכירים בשמות כגון: "דבק מהיר" / "סופר גלו" / "דבק 3 שניות", כאשר השם המקצועי יותר הוא דבק CA – מכיוון שזה דבק שמבוסס על מרכיב אחד ועיקרי שנקרא אתיל סייאנו-אקרלייט.
- ההבדל בין סוגי הדבקים הוא בריכוז מרכיב ה -CA ותכולה של תוספים שנועדו להאריך את חיי המדף של הדבק מרגע פתיחתו.
- דבק CA מקנה הדבקה חזקה ומהירה מאוד. מהרגע שמורחים אותו הוא למעשה מגיב עם הלחות שבאוויר ומתמצק (כבר בטמפ' החדר).
- כאשר מורחים את הדבק על משטח, הוא נכנס בין כל החריצים שבמשטח וכאשר הדבק מתמצק הוא בעצם יוצר שכבה פולימרית מקשרת בין המשטחים שהוא מדביק.
- הדבקים השונים מגיעים בצמיגיות שונות, חלקם נוזליים יותר וחלקם יותר ג'ליים וככל שהדבק נוזלי יותר, בדרך כלל כל גם קצב ההתמצקות שלו מהיר יותר.
- ניתן לזרז את קצב ההתמצקות באמצעות שימוש בספריי זרז ושיטה נוספת היא להשתמש באבקת סודה לשתייה.
- דבק CA מתאים למגוון רחב של משטחים – פלסטיק, עץ, מתכת.
החסרונות של דבק CA:
- משאיר שיירים בצבע לבן באזור ההדבקה – תפעה שנקראת "קיפאון Haze " – למעשה זו תגובה מהירה של הדבק עם הלחות שבאוויר. מידת האפקט הזה תלויה בסוג הדבק.
- חיי המדף שלו קצרים לאחר הפתיחה ולכן בדרך כלל נמכר בשפופרות קטנות.
מומלץ לאחסן אותו בקירור בטמפ' שבין 2 ל-8 מעלות צלזסיוס ולהפשיר אותו בטמפ' חדר בסמוך לשימוש. - העמידות התרמית שלו לא מאוד גבוהה – בערך 120 מעלות צלזסיוס ועמידות כימית נמוכה בפני סולבנטים.
- הדבק עלול לגרום לסדקים בפולימרים מסוימים (לדוגמא פרספקס).
**לאור כל החסרונות שציינו, יש לבחור בקפידה את סוג הדבק בהתאם לסוג החומר אותו נרצה להדביק.
TIP!
לפני ההדבקה מומלץ לשייף את המשטחים ולנקות אותם כך שלא יהיו שומניים.
כמובן שמומלץ לעבוד בזהירות עם דבק CA מכיוון שהוא ידוע לשמצה בכך שהוא מדביק אצבעות מהר מאוד. אם הנ"ל קרה לכם, אז שתדעו שניתן לנטרל את ההדבקה באמצעות אציטון ושטיפה במים חמים עם סבון, או באמצעות חומר מנטרל ייעודי (CA Debonder).
>>> ספרו לי עוד על פתרונות הדפסה המתאימים לחיבור חלקים מודפסים
דבק אפוקסי
דבק אפוקסי הוא דבק דו-רכיבי – רכיב אחד הוא השרף ורכיב השני הוא המקשה.
הדבק מגיע בשני תאים נפרדים וכאשר אנו משתמשים בדבק ורוצים שהוא יתמצק, נערבב בין שני הרכיבים ובכך נתחיל את תהליך ההקשיה של הדבק. הרכיב המקשה יוצר צילוב בין השרשראות של השרף (שהם קשרים קו-וולנטיים חזקים) וגורם להיווצרות של מבנה חזק וקשיח.
ההדבקה היא חזקה מאוד ומתאימה לעומסים דינמיים כגון ויברציות ואימפקט.
דבק אפוקסי מתאים למגוון סוגי משטחים אבל מצטיין בהדבקה של מתכות ופחות טוב בהדבקה של פולימרים. על כן, לא כל סוגי האפוקסי מתאימים להדבקה של פולימרים ויש לבדוק שאכן סוג האפוקסי שאנו רוכשים מתאים להדבקה של פולימרים ובפרט לסוג הפולימר אותו נרצה להדביק.
זמן ההקשיה הוא ארוך ולפעמים נדרשים מספר ימים עד אשר הדבק מגיע לשיא חוזק ההדבקה שלו. כאשר מדובר בתהליך שהוא תלוי טמפרטורה, אם הטמפרטורה לא גבוהה מספיק, ייתכן שהדבק לא ימצה את כל פוטנציאל ההקשיה שלו.
יתרונות השימוש בדבק אפוקסי:
- ישנו יתרון לזמן הקשיה ארוך והוא שניתן למרוח את הדבק, להצמיד את החלקים ולבצע תיקונים וכיוונים לפני שהוא מתמצק.
- מתאים לשימוש גם כחומר מילוי וציפוי.
- עמידות טובה בפני כימיקלים.
- חיי מדף ארוכים.
TIP!
- לפני ההדבקה יש לשייף את שני המשטחים, ולאחר מכן לנקות עם אלכוהול IPA.
- יש להצמיד את המשטחים זמן ממושך באמצעות קלאמפות, ולאפשר לדבק להתייבש.
הקליקו והשלימו את הקריאה –
היכנסו לפוסט טכניקות לחיבור חלקים מודפסים בתלת-ממד ושימוש בברגים – חלק א'
צפו בוובינר המקצועי המלא בנושא מגוון שיטות לחיבור חלקים מודפסים, בדגש על תבריגים ודבקים, אשר הועבר על ידי גיא ירוס – מהנדס אפליקציה בתחום ההדפסה בתלת-ממד: