אוצר של מידע גיאוגרפי בקצות האצבעות: ArcGIS Living Atlas of the World
כל מי שעובד עם מערכת ArcGIS בסביבה מקוונת יודע שהמערכת לא כוללת רק תוכנה: בתור משתמשי ArcGIS אתם זוכים גם לגישה לשפע עצום של מידע גיאוגרפי שזמין לשימוש ישיר ביישומים השונים, מתוך תכנים ציבוריים שפורסמו על ידי משתמשים שונים ברחבי העולם (וגם בישראל ….)
מאגר ה-Living Atlas of the World מהווה את החלק המוסדר והמקוטלג של אותו שפע מידע ציבורי. באמצעות מנגנון החיפוש של ה-Living Atlas הופכים התכנים השונים לזמינים עוד יותר וכך ונגישים יותר לשימוש ביישומיכם.
מאגר ה-Living Atlas מכיל תכנים מסוגים שונים – ובהמשך המאמר נתמקד בכל אחד מהם:
- מפות בסיס (Basemaps)
- וקטוריות ורסטריות
- בסיסיות וגם "יצירתיות"
- שכבות ומפות
- Feature, imagery, elevation, live feeds, time enabled
- יישומים (Web Apps)
- Custom apps, configurable apps, story maps, dashboards, web experiences
- כלי עזר ליישום
- Rule Packages, Deep Learning Models, Raster Function Templates, …..
המקום הראשון אותו נרצה להכיר הוא אתר הבית של ה Living Atlas. זהו המקום הנכון לחפש תוכן וחדשות על תכנים, בלוגים, מקורות מידע – ולהשתתף בתרומת תכנים.
חיפוש תכנים והוספתם למפות
חלונית החיפוש באתר ה Living Atlas מאפשרת לנו חיפוש תכנים בקטלוג המידע לפי מילות מפתח אחר שכבות, מפות, ישומים, Story Maps, Dashboards ועוד.
התוצאות המתקבלות ניתנות לסינון המשך לפי סוג התוכן, המפרסם או האזור הגיאוגרפי.
ניתן גם להוסיף תגיות מפתח לחיפוש כדי למקד לפי טקסט מסויים המופיע בכותרת הפריט, בתיאורו, בשם הגורם המפרסם, או לפי טווחי תאריכים. מספר דוגמאות לחיפוש מתקדם שכזה:
- אם ידוע גם הבעלים של התוכן וגם הסוג, ניתן לשלב את שניהם בחיפוש:
owner:esri type:Web Map
- אם הבעלים יכול להיות אחת מכמה אפשרויות, ניתן להשתמש באופרטור OR:
(owner:esri OR owner:systematics) AND type:Web Map
- לחיפוש של ביטוי מורכב – שימוש במרכאות:
type:Web Map AND title: “Active Wildfires”
- אם לא ידוע שם הפריט, ניתן לחפש לפי טקסט מתוך התיאור או ה tags:
owner:esri AND (description:emergency OR tags:emergency)
- אם ידוע מועד פרסום התוכן – ניתן לחפש טווח תאריכים בפורמט Unix (בדוגמא – Jan 1, 2020 עד Jan 1, 2021):
tags:emergency AND created: [0000001577906960000 TO 0000001609529360000]
קל מאד לחפש שכבות זמינות להוספה למפות שלכם, ישירות מתוך חלונית ה Add Data של יישומי ה Desktop
(ArcMap, ArcGIS Pro)
או מחלונית ה-Add Layers של ה Map Viewer של פורטל ArcGIS Online או ה-Enterprise Portal הארגוני
עם זאת, חשוב לזכור שהמאגר כולו הנו מאגר מקוון, ולכן יישומים שאינן מחוברים ל www לא יכולים לצרוך את תכניו.
לאחר שהוספתם שכבות שמצאתם ב Living Atlas אל המפה שלכם (הן לפרוייקט Desktop והן ל Map Viewer Web Map), תוכלו לשמור את המפה והשכבות האלו יישמרו כחלק ממנה – פנייה אל ה web layer המקורי שפורסם למאגר. תוכלו להשתמש ב web maps כאלו בכל יישומי הפורטל: מחוללי היישומים (Web AppBuilder / Experience Builder), מפות סיפור (Story Maps), תבניות יישום, Dashboards וכו'.
שיתוף מפות עם תכני Living Atlas
בבואכם לשתף מפה / יישום שפונה אל תכני Living Atlas, יש להביא בחשבון את סוג הרשאת הגישה אל התכנים השונים. קודם כל – המאגר הנו שיתופי בהגדרה ולכן שיתוף תכניו כחלק מהיישומים המקוונים שלכם – מותר. הרוב המוחלט של תכני ה living Atlas חופשיים לשימוש בלי מגבלות כלשהן. קיימים תכנים מסויימים הנושאים עליהם מגבלה משני סוגים:
- Subscriber Content: שכבות שנגישות רק למי שמתחבר למפה עם Account פעיל של ArcGIS Online
- Premium Content: שכבות שהשימוש בהן (צפייה במפה) מחייב קרדיטים: 10 credits per 1,000 map requests .
בעת שיתוף מפה המכילה את שני הסוגים הנ"ל תתקבל הודעת אזהרה, אותה יש לקחת בחשבון בהתאם לקהל היעד: אין טעם לפרסם מפה המכילה Subscriber Content במסגרת יישום המיועד לציבור הרחב, שכן ברור שלרוב הקהל אין ArcGIS Online Account ולכן חלק מתכני המפה לא יהיו זמינים.
Living Atlas Apps
מאגר ה Living Atlas מכיל גם סדרת יישומים מוכנים לשימוש – ה Living Atlas Apps. אלו יישומים שפותחו על ידי מיטה מפתחי ה JavaScript API של חברת Esri ונועדו גם להציג חלק מתכני המאגר (ולתת לכם רעיונות לשימוש בתכנים האלו ביישומיכם) וגם להציג את טכנולוגיות המיפוי המתקדמות של ה API. כל היישומים מרשימים ומועילים – ונסקור את חלקם בהמשך המאמר. עבור חלקם – ניתן אף להוריד את קוד המקור המלא מתוך קישור לעמוד ה GitHUB של Esri ולהתאים את היישום לצרכיכם.
Living Atlas Basemaps
מאגר ה Living Atlas מכיל מגוון גדול של מפות בסיס מותאמות לכל צורך של הצגת נתונים. את המידע מעדכנים כל הזמן על בסיס תוכן של ספקי מידע מובילים בעולם (כגון HERE, Garmin, OSM).
רוב מפות הבסיס כבר עברו הגירה לפורמט הוקטורי (Vector Tiles), הנושא אתו יתרונות רבים:
- נראות טובה בכל רזולוציה
- תמיכה משופרת בעבודה מנותקת (אפשרות להוריד אזורים גדולים לשימוש Offline עם נפח קטן)
- יותר אינטראקטיביות (תצוגה מותאמת לכל קנ"מ, סיבוב המפה לא משנה כיוון טקסט)
- המון Styles ואפשרות ליצירת Style משלכם (באמצעות יישום ה Vector Tile Style Editor)
- עדכון מהיר יותר של תוכן, המאפשר ל Esri לשמור על המפות עדכניות
קיימים עשרות Styles שמבוססים על אותו Vector base וחושפים את המידע ב Vector Tile Basemaps שונים. הפופולריים ביותר מביניהם גם עוברים "גיור" לעברית (בכל רמות הקנ"מ בשטחי ישראל ועד רמת קנ"מ מסוימת בשאר העולם). מפות הבסיס בעברית זמינות לכם לשימוש דרך קבוצת מפות בסיס של ישראל בעברית – Hebrew Basemaps.
תרומת תוכן משלכם אל מאגר ה Living Atlas
אם יש לארגון שלכם או לכם תוכן שבבעלותכם, יכול להועיל לקהיליית משתמשי ה GIS, ולא נושא עליו מגבלות מידע סודי – למה שלא תתרמו את חלקכם בהעשרת עולם התוכן הזמין ומקוטלג ב Living Atlas ?
קיימות שתי דרכים לתרום ל Living Atlas: עדכון ה Basemaps דרך יישום Community Maps Editor במידע מפורט על סביבתכם או שיתוף שכבות ציבוריות שלכם מתוך ArcGIS Online אל הקטלוג של Living Atlas.
ה Community Maps Editor הנו יישום המאפשר לכם להעלות עדכונים מפורטים ל Esri Basemaps. זהו יישום מקוון (Web App) המכיל יכולות עריכה מתקדמות כגון Snap to features, curves & angles, stencils, copy / paste.
המידע שאתם מעדכנים עובר תהליכי בקרה / טיוב בהשתתפותכם. לאחר אישור העדכון – המידע שעדכנתם מתפרסם ל Vector Base שיעדכן תוך מספר שבועות את כל ה Vector Basemaps. קיימים מספר גופים בישראל שכבר השתמשו ביישום על מנת להעלות עדכונים מפורטים של אזור העיסוק שלהם – כגון קריית הטכניון (Style מוצג – Modern Antique):
או גני הנדיב (Style מוצג – Topograpic):
הדרך השנייה בה תוכלו לתרום להעשרת ה Living Atlas – היא על ידי הכללת תכנים ששיתפתם כבר (תכנים בבעלותכם, עם הרשאת Public, כמובן) אל ArcGIS Online, במסגרת קטלוג החיפוש של ה Living Atlas. זה מחייב כמובן חיבור למערכת עם חשבון ArcGIS Online. במסך השיתוף תוכלו לראות את כל התוכן שבתיקיית ה ArcGIS Online שלכם, עם "ציון" המבטא את רמת המוכנות של הפריט לשיתוף ב living Atlas, והסבר על מה חסר בו (למשל, חובה למלא את שדות התיאור השונים ברמת פירוט מספקת). לאחר שתגיעו לציון המינימום הנדרש לשיתוף, תוכלו להציג Nomination לפריט ולאחר אישורו – יהיה חלק מקטלוג ה Living Atlas.
World Imagery Layers / Basemaps
מאגר ה Living Atlas מכיל High-res imagery עדכני הנרכש על ידי Esri מספקי המידע הלוויני המובילים בעולם. רוב השטח מכוסה (מאז 2016) על ידי מידע של MAXAR. מעל 80 מליון קמ"ר מתעדכנים מדי שנה בכלל זה – עדכון לכיסוי עולמי ועדכון מפורט לכאלף אזורים אורבניים נבחרים. בקרוב – לאחר הסרת התקנה הפדרלית שמנעה פרסום מידע ברזולוציה גבוהה לשטח ישראל – צפוי כיסוי איכותי גם לאזורנו.
בהקשר זה – נזכיר את אחד היישומים המעניינים של ה living Atlas – יישום ה World Imagery Wayback. זהו יישום המאפשר טעינת גרסאות קודמות של ה World Imagery מאז 2014. לכל שכבה – מטהדטה הכולל מועד צילום, ספק, רזולוציית מקור. כל כמה שבועות מתעדכנים חלק מהאזורים. קיימים ביישום כלי עזר מובנים להשוואה בין תקופות שונות ולשימוש בשכבות ביישומים. בסה"כ מונגשים דרך היישום למעלה מ 500 טרהבייט של מידע פיקסלי זמין לחיפוש ותצוגה !
מידע מולטי-ספקטרלי
המאגר מכיל כיסוי עולמי מולטי-ספקטרלי של Landsat (9 ערוצים) וגם Sentinel (12 ערוצים). השכבות מוגשות כ Imagery Layer – כלומר מוזאיקה המאפשרת גישה לכיסויים שונים לפי מאפיינים:
- הגדרת "סדר הצגה" לכיסויים
- אפשרויות Blend בין הכיסויים השונים
- סינון מידע – "העלמת" חלק מהכיסויים
- שימוש ב Processing Templates מוכנים
גם לגבי מידע זה קיימים יישומי עזר מעניינים – Landsat Explorer, Sentinel Explorer. שני היישומים חושפים את המידע המולטיספקטרלי עם סדרת אינדקסים (פונקציות) מוכנים החושפים שימושים שונים למידע, וכוללים גם יכולת השוואה בין כיסויים ותקופות שונים.
מידע המבוסס על מאגר Open Street Map
מאגר המידע הקהילתי OSM מונגש אל ה Living Atlas בשתי דרכים:
- OpenStreetMap Vector Basemap המבוססת על המידע, עם כרטוגרפיה של OSM. מתעדכנת כל 3 שבועות על בסיס עדכוני OSM, ומגיעה עם מבחר סגנונות מפה שונים זמינים (basemap gallery): OpenStreetMap, OpenStreetMap with Relief, Esri Streets, Streets with Relief, Imagery Hybrid, Blueprint, Canvas, …
- Feature Layers. Esri hosted feature layers של המידע הוקטורי מתוך OpenStreetMap data. המידע זמין כיישויות Feaure Layers לתשאול, סינון, ניתוח וכו'. מכיל מספר שכבות (Buildings, POIs, Streets, etc), בחלוקה בין יבשות. המידע מתעדכן תוך דקות מרגע העדכון במאגר OSM !
שכבות ה World Elevation
מודל גובה ספרתי (DEM) גלובלי. שילוב מידע ממקורות שונים (מסחרי / תרומת קהילה) ברזולוציות שונות (החל מתת-מטר ועד 24 מטר לפיקסל). חוץ משכבת הבסיס (DEM) עצמה, מונגשים גם סדרת שירותים המשתמשים במידע ה DEM לתוצרים נלווים – ממוכנים לשימוש ביישומי 2D / 3D:
- World Elevation Image Service (Terrain & TopoBathy)
- Analysis Services (Profile, Viewshed, Summarize)
- 3D Elevation (Terrain3D & TopoBathy3D)
- Surface Analysis (Slope, Aspect)
- World Hillshade (Light and Dark) Tile Services
שכבות "חיות" – Live Feed Layers
המאגר מכיל סדרת שכבות המחוברות לחיישנים שונים (ותהליכי חילוץ מידע אוטומטי) המספקות Live feed של מידעים שונים, כתוכן גיאוגרפי מקוון. המידע מגיע מטעם ספקים / סוכנויות ממשלתיות שונות כגון NOAA, USGS, NASA ועוד. השכבות מתוכננות לעמוד ב Load גבוה בזמן אירועי חירום. הרוב רלוונטי רק לארה"ב – אולם יש גם כמה שכבות גלובליות. השכבות מיועדות לשיתוף עם הציבור – חופשיות לשימוש בלי Login. בין השאר ניתן למצוא Live Feeds עולמיים לנתונים כמו:
- Hurricanes, Cyclones, Typhoons
- Earthquakes
- GEOGLOWS Stream & River Forecast
- Weather Stations
- Air Quality (PM 2.5)
- Pirate Activity Messages
- Sea Surface Temperature
- Chlorophyll Concentration
- COVID-19 Data from JHU
נציין בהקשר זה את יישום ה Indicators of the Planet המציג "לוח בקרה" לתופעות שונות ברחבי העולם: שריפות יער, בצורת, זיהום אויר, סופות, עימותים מזויינים, מגיפות (קורונה …) ועוד ….
כל Indicator מופיע ככרטיסיה המציגה "מונה" אירועים עכשוויים המגיע מאחת משכבות ה Live Feed. כל "כרטיסיה" מובילה לעמוד תיאור עם Web Map המקושר לשכבת ה Live Feed, ומאפשר גישה למאפייניה.
יש לציין גם את יישום ה Live Feeds Status Dashboard המציג עבור שכבות ה Live feeds נתוני עזר כגון סטטוס השירות, קישור לכל אחת מהשכבות, רמת השימוש בשעה האחרונה, עדכון אחרון / הבא ועוד.
כלי עזר ליישומי ArcGIS
בנוסף לשכבות מפות ויישומים, מכיל מאגר ה Living Atlas גם מבחר כלי עזר לשימוש במערכת : ArcGIS
- Deep Learning pre-trained Models
- Rules לתצוגה תלת-ממדית
- Raster Functions Templates
ניתן לאתר כלי עזר אלו כחלק מקטלוג החיפוש ב Living Atlas. הכלים ניתנים להורדה ושימוש בתוכנות השונות
סיכום
אחד היתרונות הגדולים בפלטפורמת ArcGIS הנו המאגר העצום של מידע גיאוגרפי שזמין מידית לשימוש מכל היישומים. מאגר ה Living Atlas מארגן את השכבות ששותפו אליו דרך מנגנון קטלוג ושליפה מסודר ויעיל, המאפשר חיפוש והוספה של השכבות ישירות מתוך יישומי ArcGIS. בנוסף, המאגר מכיל כלי עזר שונים ויישומים המנצלים את שכבות המידע ומציגים את עוצמתם.