שימוש ב-ArcGIS Monitor לניטור מערכת ה-GIS הארגונית
רכיב ה-ArcGIS Monitor נועד לסיוע בניטור הרכיבים השונים של מערכת ה-GIS הארגונית. מערכת ארגונית שכזאת כוללת מטבעה רכיבים רבים (שרתים, בסיסי נתונים, שירותי GIS, תווכי תקשורת וכו') אשר לכל אחד מהם המורכבות שלו ולכל אחד מהם פוטנציאל להוות "צוואר בקבוק" התורם לדעיכת ביצועי המערכת הכוללים.
מהו ArcGIS Monitor ?
רכיב ה-ArcGIS Monitor נועד לסיוע בניטור הרכיבים השונים של מערכת ה-GIS הארגונית. מערכת ארגונית שכזאת כוללת מטבעה רכיבים רבים (שרתים, בסיסי נתונים, שירותי GIS, תווכי תקשורת וכו') אשר לכל אחד מהם המורכבות שלו ולכל אחד מהם פוטנציאל להוות "צוואר בקבוק" התורם לדעיכת ביצועי המערכת הכוללים.
כאן בדיוק בא לסייע לנו ה-Monitor. לאחר התקנה וקונפיגורציה, יבצע ה Monitor ניטור שוטף של אותם רכיבים אשר נגדירם למעקב, באופן שיאפשר לנו זיהוי מצבי "שבר" בתפקודם, יצירת דו"חות סיכומיים לגבי עבודתם, סיוע בניתוח הגורמים לכשלים ואפשרות להגדרת Alerts אשר יתריעו באופן אקטיבי על הופעת כשלים.
ArcGIS Monitor יכול לסייע באבחון וניתוח של:
- בעיות תשתית, רשת
- דיסק רשת (NAS ודומיו)
- מערכת הפעלה (וירטואלית / מארחת)
- התנגשות בין תהליכי רקע מתוזמנים
- בעיות בתהליכי תחזוקת מערכת
- ועוד ….
במה שונה ArcGIS Monitor מכלי ניטור אחרים ?
קיימים כלים רבים המיועדים לניטור של רכיבים ספציפיים במערכת. לדוגמא – ה PerfMonitor של מערכת ההפעלה Windows או ה Enterprise Manager של בסיס הנתונים oracle.
הבעיה היא שכל אחד מכלי הניטור האלו יהיה מבט ספציפי על רכיב אחד מתוך ה Stack הכולל – והמורכב בדר"כ – של מערכת GIS ארגונית. כמנהלי מערכת GIS, נרצה כלי שנמצא תחת אחריותנו (ולא תחת אחריות איש ה System או ה DBA) שיעזור לנו באיתור מצבי כשל ובעיות במערכת ה GIS כולה.
בנוסף, ArcGIS Monitor בולל יכולות ניטור אחר רכיבים שהנם ספציפיים למערכת ה GIS – כגון שירותי ה GIS Server – שכלי ניטור "רגילים" לא מודעים כלל לקיומם.
התקנה וקונפיגורציה של ArcGIS Monitor
כמו בכל מוצר, כדאי לעיין תחילה בהגדרת דרישות הקדם למוצר ולוודא כי יש בידינו את השרת המתאים להתקנה.
תהליך ההתקנה והקונפיגורציה יכלול באופן סכמטי את השלבים הבאים:
- התקנת בסיס הנתונים MongoDB (מגיע כחלק מחבילת ההתקנה, יישמש לצבירת נתוני הניטור).
- התקנת תוכנת ה ArcGIS Server Monitor
- כניסה ליישום ה ArcGIS Monitor Server ודרכו יצירת טבלאות הנתונים לתוכן ייתבצע הניטור, וכן הגדרת ה Monitor Administrator Web Site.
- התחברות ליישום ה Monitor Administrator (יישום Web לגישה דרך דפדפן).
- רישום השרתים המנוטרים.
- הוספת Counters למעקב אחר פרמטרים שונים בשרתים המנוטרים.
- הגדרת מצבי Alert אל מול ה Counters והתגובה אליהם.
מומלץ להיעזר בתהליך ההתקנה והקונפיגורציה בגלריית ה Monitor המכילה Tutorials שונים ומועילים.
הגדרת ה counters באמצעות ArcGIS Monitor Administrator
לאחר רישום השרתים שינוטרו על ידי הכלי, מתבצעת שארית ההגדרה על ידי בחירת Counters הזמינים במבנה "עץ" הירארכי עבור כל אחד מרכיבי השרת. Counters שונים יהיו זמינים עבור רכיבים שונים. כך לדוגמא עבור רכיב ה IIS יתקיימו Counters הרלוונטים אליו, ועבור רכיב פורטל היישומים הגיאוגרפיים יתקיימו Counters אחרים
לאחר הגדרת ה Counters השונים עבודת הניטור מתחילה ו"דוגמת" את מצב המערכת באינטרוול הזמן שנקבע בעת הגדרת ה Counter.
צפייה במצב המערכת
בכל עת ניתן להתחבר אל יישום ה-Administrator ולצפות בתצוגות שונות המשקפות את מצב המערכת.
בדרך כלל נתחיל בלשונית ה-Home המציגה "תמונת מצב" מרוכזת של מצב המערכת:
משם ניתן להמשיך ללשונית ה-Availability המציגה סטטיסטיקה לגבי אחוז ה-Uptime של המערכות המנוטרות בפרק הזמן המוגדר:
שאר ה-Counters מרכזים את הפלט שלהם אל אחת מהקטגוריות אליהן ניתן להתחבר לפי הצורך:
בכל אחת מהקטגוריות, נוכל לראות "עץ" הירארכי של ה Counters השונים שהוגדרו במסגרת אותה קטגוריה, מחולקים כשלעצמם לתתי-קטגוריות. לאחר בחירה ב Counter, נראה את תוצאותיו לאורך התקופה המוגדרת:
ניתוחי (RCA (Root cause Analysis
בגרסה 10.7 נוספה למוצר ה Monitor יכולת חדשה בשם RCA (Root cause Analysis). המטרה היא לנסות "לאבחן" מצבי כשל שונים שהמערכת המנוטרת מציפה דרך ה Counters שהוגדרו. אל מול כל אחד ממצבי הכשל הפוטנציאלים האלו, מתבצע ניתוח ה RCA המנסה לקשור בין Source – כלומר "בעיה" הנמצאת בתחתית ה Stack, לדוגמא ברמת מערכת ההפעלה או בסיס הנתונים – לבין ה Impacts הנובעים מאותה בעיה – כלומר בעיות משנה הנוצרות במעלה ה Stack, לדוגמא איטיות בתגובת Web GIS Services מסויימים.
גם אל מול ה Sources וגם אל מול ה Impacts, תתווסף "המלצה" למנהל המערכת כיצד להמשיך מכאן בתהליך האבחון / פתרון של הבעיה:
הגדרת Alerts עבור ArcGIS Monitor
לאחר הגדרת Counters, ניתן (לא חובה) להגדיר אילו ערכים ייחשבו עבור ה Counter כמצבי Alert. עבור כל מצב Alert ניתן להגדיר האם הפעולה הנדרשת תהיה רק ציון מצב ה Alerts בטבלאות הניטור, או גם פעולה נוספת שניתנת להגדרה כגון שליחת הודעה למנהל המערכת.
לדוגמא, ניתן להגדיר עבור GIS Web Service מסוים מהו ה Response Time שייחשב כ"קביל", וכך תגובה איטית יותר תיחשב למצב Alert:
הרחבות (Extensions) עבור ArcGIS Monitor
בעמוד הגלריה של ArcGIS Monitor זמינות גם הרחבות שונות אותן ניתן להוריד, להתקין ובכך להרחיב את יכולות הניטור של ArcGIS Monitor. דוגמאות להרחבות כאלו:
- License Inventory extension
מאפשר ניטור של הרשיונות הזמינים מתוך מנהל רשיונות צפים (License Manager) ארגוני: מתי כל רשיון או הרחבה היו בשימוש, לאיזה פרק זמן ועל ידי מי:
- ArcSOC Optimizer
מנתח את מספר ה SOCs שנדרשו והיו בשימוש עבור GIS Web Services שונים ועל ידי כך מאפשר לטייב את הגדרת ה Min/Max של כמות ה SOC ששירותים שונים יכולים לנצל:
דו"חות ArcGIS Monitor
סעיף ה Reports ביישום ה Monitor Administrator מכחיל מספר דו"חות סיכומיים אשר המועיל ביותר מביניהם הוא דו"ח ה Excel. בדו"ח זה ניתן להגדיר אילו Counters ייכנסו לדיווח ועבור איזה פרק זמן מעוניינים ליצור את הדיווח:
ולאחר מכן ליצור את הפלט המתקבל כקובץ Excel, המחולק ללשוניות שונות המציגות סכימת סטטוס ומצבי Alert עבור הקטגוריה האמורה:
הקישורים הנם קישורים דינמיים אשר מנווטים ללשונית (Excel Sheet) נפרדים המציגים את פירוט הממצאים עבור כל Counter:
סיכום
ArcGIS Monitor הנו מוצר חדש (יחסית).
מטרתו לסייע בניטור מערכת GIS ארגונית מורכבת, במטרה לסייע באיתור בעיות בתפקוד השוטף של המערכת, באיתור "צווארי בקבוק" הגורמים לאיטיות בעבודה, ובניתוח הגורמים והסיבות למצבי כשל במערכת.
המוצר מחייב השקעה בשלב הגדרת ה Counters לניטור, אולם לאחר שלב ראשוני זה, מתפקד באופן שוטף וללא התערבות נוספת, מבצע את הניטור ואף מתריע באופן אקטיבי למנהלי המערכת על היווצרות מצבי Alert שונים המחייבים את התייחסותם.
המוצר מתומחר לפי גודל (כלומר כמות הליבות) של כלל השרתים המנוטרים על ידו.
אם אתם מעוניינים במוצר ה-rcGIS Monitor עבור מערכת ה-GIS הארגונית שלכם, צרו קשר עם צוות המכירות של תחום ה-GIS בסיסטמטיקס ונשמח לסייע לכם.