מבינים את היכולות הקיימות והצרכים העתידיים עם תאום דיגיטלי מבוסס GIS
מה משותף לרשות מקומית במרכז פנסילבניה, עיר שכמעט נחרבה בשריפה באורגון ועירייה שנאבקת לשפר את הפיתוח הכלכלי שלה בדרום קליפורניה? – הרבה יותר ממה שאתם חושבים!
כשזה מגיע לתכנון, הנטייה היא לחשוב שלרשות שלנו יש בעיות שיחודייות רק לה. אף אחד לא יכול להתחבר לבעיות האלה, בטח שלא רשויות עם מבנה סוציואקונומי שונה.
למען האמת, המכשולים הקיימים בפני רשויות שונות, יותר דומים ממה שנדמה.
נכון ששלוש הרשויות שהזכרנו שונות במהות שלהן, ברקע שלהן, הסיפורים, והיעדים, אבל שלושתן קיבלו על עצמן גישה מודרנית לתכנון, המבוססת על נתונים, על מנת שתוכלנה להתמודד עם הצרכים המשתנים של התושבים שלהן.
תכנון לצמיחה מהירה
בעיר State College בפנסילבניה, יש אוכלוסייה צנועה של -כ 42 אלף תושבים, אך המבנה הטופוגרפי של האזור מגביל את גבולות העיר לפחות מ-13 קמ"ר. זה אומר שפיתוח מוכוון ציפוף ועירוב שימושים הכרחי, על מנת להתאים להתפתחות ולצמיחה של העיר .
"אנחנו עדים לתנופת הבנייה הגדולה ביותר מאז שנות ה70, ורצינו להגיע לעמדה טובה יותר על מנת להסביר מה קורה" אומר אד ל'קלייר, מנהל התכנון והפיתוח של State College.
כדי לעקוב ולשתף מידע על הפיתוח המהיר, ל'קלייר והצוות שלו החלו להשתמש ב ArcGIS על מנת לצפות בשינויים ולנתח את ההשפעות שלהם על התושבים והכלכלה המקומית
ל'קלייר צירף אליו את הקולגות, גרג גארת' – מתכנן עירוני ומנהל תכנון איזורי בעל רקע ב GIS ובריאן פארינגר, אנליסט GIS בעל יכולות הדמייה גבוהות מעבודתו הקודמת בחברת הנדסה.
באמצעות ArcGIS Urban הצוות יצר תאום דיגיטלי, המשלב מפה ומודל תלת ממדי של מבנים ותשתיות.
ArcGIS Urban הוא יישום תלת ממדי מבוסס Web התומך בתכנון תרחישים והערכת השפעות אפשריות. התאום הדיגיטלי מאפשר לצוות לשתף ולהשוות משתנים כגון גובה, קוי בניין ויחס שטח רצפה (FAR) ולראות כיצד הנוף העירוני משתנה.
למתכנני ערים, הנראות של מרכז העיר חשובה, אבל גם התמהיל הכלכלי שתורם לחיוניות של State College. תושבים ותיקים של כל עיר יכולים להיות חשדנים כלפי שינויים משמעותיים בדפוסי הצמיחה. המשמעות היא ששקיפות במצבים אלו חשובה מאי פעם, על מנת לייצר לא רק דיאלוג אלא גם שותפות בין התושבים למחלקות התכנון.
State College השיקה אתר תלת ממדי המפרט את כל הפרוייקטים ברובעים השונים שבתהליך, שאושרו, אלו שבבניה ואלו שהסתיימו.
הרבה חברי מועצה חדשים נבחרו על בסיס התחייבות לפתח דיור בר השגה, כאשר הם נכנסים לתפקיד. ל'קלייר והצוות שלו מתכננים להסתמך על מפות GIS והמודלים שלהם על מנת לעזור למתכננים ולעיר למצוא איזון נכון עבר התושבים. "כלי התאום הדיגיטלי יסייע להכווין את בעלי התפקידים חדשים ברשויות המקומיות באשר לנושאים אלה" אומר ל'קלייר.
השריפה 'Almeda Drive' יצרה נתיב הרס גדול בדרום אורגון ושרפה יותר מ-2,600 מבנים
מעיר חרבה לדיור בר השגה
בשנת 2020, השריפה 'Almeda Drive' יצרה נתיב הרס גדול בדרום אורגון. אחת הערים שספגו את הנזקים הגדולים ביותר היא Talent באורגון. ההרס היה קשה במיוחד עבור קהילת המהגרים מדור ראשון, בעלי הכנסה נמוכה שעובדים באיזור. פקידי העירייה ומנהיגי הקהילה חיפשו דרך להתוות מסלול על מנת לשמר ולשמור על המשפחות שרואות ל- Talent כבית שלהם.
הסוכנות להתחדשות העירונית של Talent (TURA) רכשה מגרש של 16 דונם בין כביש 99, הציר המרכזי של העיר ושדרות טאלנט- הרחוב המרכזי של העיר.
העיר תכננה לפתח את האיזור הזה, הפנוי ברובו, בעיקר עבור פרויקט שיפוץ אזורי (פרויקט Gateway). הפרויקט ישלב פיתוח מגורים וגם עסקים מקומיים למשיכת יותר תנועה מהכביש המהיר.
על מנת לתכנן מחדש את הפרוייקט ולענות על צרכי הדיור של תושבים מחוסרי דיור בעקבות השריפה, המתכננים הסתמכו במידה רבה על GIS. ניקי הארט ברינקלי, בעלי חברת הייעוץ התכנוני GreenTop PDR סייעה לעיר להשתמש בנתוני ה- Lidar הקיימים לבנות מפת בסיס תלת ממדית. מפה זו סיפקה ממשק ריאליסטי לתכנון מבוסס תרחישים לאזור. למתכננים התאפשר להוסיף תכנונים בצורה וירטואלית ולהוסיף מבנים ל GIS, ואז לבחון את התוצאות מכל הזוויות. סביבת תלת מימד מבוססת Web זו נבנתה ב ArcGIS Urban ואפשרה ל TURA לראות כיצד הפרוייקט ישתלב עם חוקי התכנון ויעודי הקרקע הקיימים.
באמצעות שימוש ב-ArcGIS, פרויקט הפיתוח מחדש של Gateway תוכנן כתוכנית פיתוח בת ארבעה שלבים, המתחילה ב-53 קרוואנים של דיור זמני
עבודה זו גם סיפקה תובנות לגבי צרכי התשתיות לפיתוח "צריך שיהיו לך מים, ביוב וחשמל עבור כל אחת מהיחידות" אמר הארט ברינקלי, "התשתיות אינן נמצאות שם סתם".
כיוון ששיתוף ציבור הוא מרכיב עיקרי בפרויקט הזה, העיר בחרה להשתמש ב ArcGIS Hub כדי ליצור אתר Hub כדי ליידע את הציבור ולספק שקיפות לגבי התהליך .
עם ArcGIS, המתכננים של Gateway יצרו תוכנית פיתוח בת ארבעה שלבים שמתחילה ב53 קרוואנים של דיור זמני. במהלך השנים הקרובות, דיור קבע בר השגה יחליף חלק מהקרוואנים האלו. תמהיל הדיור הזה יתפתח לאתר עם 90 דירות ברות השגה.
"ידענו כאשר רכשנו את הנכס והתחלנו לעבוד עם הקהילה כדי ליצור כאן חזון – שמדובר במקום מאוד מיוחד" אמר דארבי איירז-פלאד, ראש עיירית Talent בטקס הנחת אבן הפינה "לא הייתה לנו דרך לדעת עד כמה המקום הזה יהפוך למיוחד".
במקום לתת למחסנים לתפוס אזור של 1,800 דונם, קולטון, קליפורניה, מפתחת את Hub City Centre,
אזור שיהפוך את קולטון לעיר יותר ראויה למגורים, מושכת יותר ובריאה יותר.
איזון פיתוח כלכלי
לעיר Colton בקליפורניה, בדומה לערים רבות, חסר דיור המתאים לאורח החיים של האוכלוסייה המשתנה והצומחת שלה. מנהיגי העיר החליטו להענות לצרכים אלה ולטפל בדאגות הפיתוח הכלכלי באמצעות פיתוח אזור שוק עם עירוב שימושים במרכז העירוני. ב-2014 לעיר היו 1,800 דונם לצורכי הפיתוח. במקום לאפשר למחסנים להשתלט על האזור הפנוי, ארתור מורגן, מנהל הפיתוח הכלכלי של העיר Colton, רצה להשתמש בשטח על מנת להפוך את Colton לעיר יותר מושכת, בריאה ובעלת חיות.
כמו State College ו-Talent, Colton השתמשה בתאום הדיגיטלי שנוצר באמצעות ArcGIS על מנת למנף את התכנון והשיווק של מרכז העיר. "אנחנו יודעים מה אנו רוצים, ומה אנו מחפשים, ואנחנו יכולים להשתמש ב-GIS על מנת לספר סיפור שימשוך עסקים ופיתוח כלכלי להיות חלק ממנו" אומר מורגן.
כאשר מנהיגי העיר שאלו את הציבור מה הוא רוצה לראות, התברר שהתושבים מעדיפים לעבור מדיור על מגרשים צמודי קרקע מסורתיים לבתים עירוניים משותפים ולסוגי דיור נוספים. באמצעות ArcGIS Urban בנתה העיר מודל תלת ממדי של פיתוח קיים ומתוכנן.
המודל התלת ממדי הוצג לראשונה בכנס ה-ICSC (International Council of Shopping Centers), ומורגן השתמש בכלים המתקדמים על מנת להציג את העיר ולמשוך קמעונאים לפעול בה. מנהיגי העיר השתמשו במודל התלת ממדי להראות כיצד העסקים ישתלבו בקהילה המתפתחת. דיור, מסעדות ומלונות נוספו למרכז העיר במהלך השנים האחרונות, ולא נראה שתנופת הפיתוח נעצרת.הרבה כלכלות מקומיות חוו הפסדים משמעותיים במהלך מגיפת הקורונה, אך Colton ראתה גידול של 2 מיליון דולר בהכנסות ממכירות ומיסים.
תאומים דיגיטליים נותנים לערים יתרון
שלוש הערים הללו הן דוגמאות למגמה המתפתחת במהירות ברחבי ארה"ב. היישום של תאום דיגיטלי נותן לערים את הכלים הדרושים להם כדי להבין בצורה אפקטיבית את הנכסים והמשאבים הקיימים, תוך יצירת תרחישים מרובים לפיתוח עתידי העונה על הצרכים של כל התושבים.
באמצעות ArcGIS Urban בנתה העיר Colton מודל תלת מימדי של פיתוח מתוכנן וקיים
מנקודת מבט תכנונית, תאומים דיגיטליים והכלים המשמשים לפיתוח מודלים מספקים מסלול יעיל יותר לפיתוח בר קיימא ושוויוני יותר. מנקודת מבט של פיתוח כלכלי, תאומים דיגיטליים נותנים לערים יתרון תחרותי, בין אם מדובר בגיוס עסקים ובין אם מדובר בשימור והרחבת עסקים.
ברור שתלת מימד הוא כבר לא מותרות. זה בר השגה ובמחיר סביר – וחשוב מכך, כך חושבים מתכננים, מפתחים כלכליים והציבור.
למידע נוסף בנושא:
>> היכנסו לאתר ESRI
>> צפו בהרצאה:
כותב המאמר: קית' קוק, Esri
תרגום ועריכה: יגאל מונטנר, סיסטמטיקס