בניית ארכיטקטורות למערכות מורכבות בגישת "הנדסת מערכות מבוססת-מודלים"
באמצעות הנדסת מערכות מבוססת-מודלים (MBSE) מהנדסים יכולים לנהל מערכות מורכבות מאוד (מאוד!), ולנצח על כל המערכה: להצליח להתמודד עם מורכבות המערכת, לשפר את התקשורת בין הדיסציפלינות השונות שמרכיבות את המערכת, ולהשיג הלכה למעשה את ביצועי המערכת האופטימליים.
MBSE מוצלח דורש שילוב בין דרישות הלקוח ובעלי עניין נוספים (stakeholders) לבין היכולת לתאר את המערכת באמצעות מודלי ארכיטקטורה, כך שיהיה ניתן לממש את המערכת בצורה האינטואיטיבית ביותר.
הנדסת המערכת כחוט דיגיטלי מקשר בסביבה אחודה אחת:
אני כאן לספר לכם היום, שבאמצעות פתרונות MathWorks ניתן ליצור סביבה אחודה אחת לתיאור מערכות, בצורה הפשוטה ביותר! צורת עבודה זו מאפשרת להגדיר ארכיטקטורות המתחברות בצורה נוחה למודלים מפורטים, אשר מממשים את המערכת עצמה.
סביבה אחודה זו מבטיחה שכל חלקי המערכת, אשר יכולים להיות מעולמות תוכן שונים, קרי, מערכת רב-תחומית, יישארו מסונכרנים לאורך כל תהליך הפיתוח, זאת כאשר תחום הנדסת המערכות מהווה חוט דיגיטלי המקשר ומאפשר לנווט בין דרישות מערכת, ארכיטקטורת המערכת, מודלי המימוש עצמם, וקוד ה-Embedded המיושם במערכת, כל זאת עד שלב האב-טיפוס והמערכת עצמה.
בניית ארכיטקטורת מערכת מורכבת בקלות באמצעות ה-System Composer:
אחד הכלים באמצעותם מתאפשרת עבודתם של מהנדסי המערכת הוא ה- System Composer, באמצעותו ניתן לגשר על הפער בין דרישות כלליות/מפורטות של המערכת לבין האלגוריתמים והסימולציות המיישמים את המערכת.
ה- System Composer מאפשר להגדיר ולערוך ארכיטקטורות, להגדיר ממשקים ומאפיינים מותאמים אישית של האלמנטים השונים במערכת, לקשר דרישות לארכיטקטורה, לבצע ניתוחים ואופטימיזציה, לקשר מימושים לרכיבים בארכיטקטורה ולהגדיר בדיקות שונות בהתאם לשימושי המערכת… ועוד ועוד ועוד!!!
באמצעות יצירת תצוגות חדשות של הארכיטקטורה, נוכל לקבל תובנות לגבי זרימות הנתונים, פונקציונליות, תלות ברכיבים ועוד. כמו כן, ניתן למדל את ההתנהגות של המערכת באמצעות יכולות כגון שילוב אלגוריתמיקה, דיאגרמות בלוקים, תרשימי זרימה ודיאגרמות רצף. בנוסף, אפשר לשלב לארכיטקטורה בצורה נוחה גם FMUs, legacy code שכבר נבדק ונמצא בשימוש, ואף להוסיף בדיקות מקיפות עבור אימות ותיקוף (V&V), זאת תוך כדי שמירה על עקיבות (Traceability) מלאה לאורך כל תהליך הפיתוח.
בסרטון הבא, תוכלו לשמוע כיצד השתמשו בכלי זה במכון הטכנולוגי בחולון בתחילת דרכו של הכלי, ועל חווית עבודתם ושיתוף הפעולה עם סיסטמטיקס לאורך הפרויקט.
הדרך המהירה ביותר להיכנס לתחום:
ה-Onramps הינם דרך מעולה להיכנס לתחום מסוים בצורה הקצרה ביותר. מדובר על קורסים אינטרקטיביים קצרים וחינמיים איתם ניתן ללמוד על תחום מסוים וכמו כן כיצד ניתן ליישמו ב-MATLAB ו-Simulink.
קיים Onramp חדש – ייעודי ל-System Composer, זוהי דרך מעולה להיכנס לעניינים ולהבין את הפתרון הזה בצורה המהירה ביותר, ואני מחזקת אתכם לנסות אותו וללמוד כיצד ניתן לבנות ארכיטקטורה של מערכות (בתוך פחות משעה), כולל קישוריות לדרישות המערכת, לייצר מבטים שונים של הארכיטקטורה וגם לקשר מודלי Simulink לארכיטקטורה על מנת לאמת את התנהגות המערכת – עוד היום, גם אצלכם במחשב.