שיתוף מידע ויישומים בין פורטלים באמצעות Distributed Collaboration
שימוש ביכולת שיתוף מידע בין פורטלים של ARCGIS, מאפשר להרחיב את מעגל המשתמשים בשכבות, מפות ויישומי GIS בתוך הארגון וגם עם משתמשים מארגונים שונים. שיתופי מידע כאלו הנם שימושיים עבור תהליכי עבודה שונים, כולל חשיפת מידע גאוגרפי מחוץ לארגון או לציבור, שיתוף נתונים בין מחלקות שונות בארגון או ניהול איסוף נתונים בשטח.
ניתן לשתף מידע בין פורטלים בתשתית ארגונית ArcGIS Enterprise וגם עם פורטל הענן ArcGIS Online. שיתוף מידע באמצעות קולבורציה מבטיחה שמקור המידע הינו אחד ואחיד ומייתרת את הצורך בהעתקות תוכן או צורך בפרסום ויצירת מידע בפורטלים מרובים.
מהו שיתוף פעולה מבוזר (Distributed Collaboration) ?
זאת דרך לשתף מפות, אפליקציות ושכבות בין שני ארגוני ARCGIS או יותר. ארגונים יכולים להיות 2 פורטלים ארגוניים (של אותו ארגון או ארגונים שונים) או בין פורטל ארגוני ובין פורטל הענן AGOL- ArcGIS Online. שיתוף כזה מבוסס על אמון בין הארגונים: לאחר שנוצר האמון הפורטלים מאפשרים את שיתוף המידע ביניהם.
שיתוף המידע, (שיתוף פריטים בין הפורטלים) מתבצע באמצעות קבוצות בכל פורטל, וזאת בדומה למנגנונים שקיימים היום ומאפשרים לנו לשתף תוכן בין משתתפים שחברים באותה קבוצה בפורטל ארגוני, או בין משתתפים מארגונים שונים בפורטל שבענן AGOL. השיתוף דרך הקבוצות מאפשר לנו שליטה בפריטי התוכן שאנו רוצים לשתף, וכן לבחור עם מי לשתף אותם באמצעות מנגנון ההרשאות המובנה שקיים בפורטל.
דוגמאות לתצורות שונות של קולבורציה:
ניתן להקים קולבורציה מסוגים שונים וזאת בהתאם לצורך העסקי של הארגונים שישתפו פעולה. בעת הקמת הקולבורציה ניתן לבחור בתצורה המתאימה ולשלוט בכיווניות עדכון הנתונים ובתדירות סנכרון הנתונים.
- ההגדרה המינימלית הבסיסית להקמת קולבורציה היא בין שני ארגונים
שני פורטלים ארגונים -ArcGIS Enterprise
או
פורטל ארגוני ArcGIS Enterprise ובין הפורטל בענן של ESRI – ArcGIS Online
השיתוף מבוסס על אמון בין הארגונים. החיצים מסמנים את כיוון שיתוף והעברת המידע.
מתי נרצה להגדיר קולבורציה כזאת ? למשל, אם רשות ממשלתית או מקומית מעוניינת בהחצנת מידע מחוץ לארגון, לציבור או לסוקרים בשטח, אותה רשות יכולה להגדיר קולבורציה בין הפורטל הפנים ארגוני שלה ובין פורטל ארגוני שנמצא ב DMZ או נגיש מחוץ לארגון. בצורה זאת ניתן לשתף החוצה מידע רלוונטי להפצה רחבה ללא הרשאה של גישה מחוץ לארגון פנימה, או בצורת שיתוף תוכן דו כיווני כדי לאפשר לעובדים בשטח לסנכרן בקלות מידע אל תוך השרת הפנים הארגוני.
- אפשרות נוספת היא יותר משני ארגונים
בשרטוט מוגדרת קולבורציה ובה משתתפים 3 ארגונים. שני פורטלים Enterprise מעדכנים מידע לפורטל בענן – AGOL.
מתי נרצה להגדיר קולבורציה כזאת ? למשל, אם יש שני ארגונים שונים או ארגון עם שני פורטלים לאגפים או מחלקות שונות, ושני הפורטלים הפנים ארגוניים משתפים מידע לפורטל בענן – AGOL . החצנת המידע בצורה זאת תאפשר גישה לקבוצות ואנשים אשר לא רשאים לגשת למידע בפורטלים בתוך הארגון.
- ריבוי ארגונים
בשרטוט מתוארת הגדרה מורכבת של קולבורציה. בארכיטקטורה הזאת 5 ארגונים (או 5 פורטלים) משתתפים. ישנו ארגון מרכזי, אולי של רשות מרכזית או מחוזית או מדינתית בעלת נתונים מרכזיים אשר חשובים לשיתוף עם ארגונים אחרים, שיכולים להיות רשויות אחרות או אגפים/מחלקות תחת הארגון הראשי. בתצורה הזאת הפורטל המרכזי "שולח" נתונים החוצה לפורטלים שונים, אלו יכולים להיות אותם נתונים או עבור כל ארגון נתונים מותאמים.
מושגי מפתח בקולבורציה:
HOST – הארגון או הפורטל המארח
המארח הוא הארגון אשר מקים ויוצר ראשון את שיתוף הפעולה. ניתן לדמות אותו למארח במסיבה, אשר מלבד הכנת מקום למסיבה, כיבוד ותוכנית אומנותית צריך אורחים כדי לקיים מסיבה מוצלחת. את האורחים מזמינים באמצעות קובץ הזמנה. המארח יוצר ושולח הזמנות לארגונים אחרים ומזמין אותם לשתף עימו פעולה. המארח שולט בהגדרת כיווניות הקולבורציה: מי רשאי לשלוח תוכן ומי רשאי לקבל תוכן או גם וגם.
GUEST – הארגון או הפורטל האורח
הפורטל האורח מקבל הזמנה מפורטל מארח ובמידה והוא מחליט להצטרף לקולבורציה הוא ישלח בחזרה תגובה לפורטל המארח. ההזמנה והתגובה אלו קבצים שנטענים למערכת. האורח שולט בהגדרת זמני הסנכרון של העברת המידע, כלומר באיזו תדירות תתעדכן הקולבורציה. והאם הסנכרון יהיה עיתי (לפי לוח זמנים מוגדר) או סנכרון מיידי.
- כאשר בקולבורציה משתתפים פורטלים ארגונים ופורטל AGOL, רק הפורטל בענן יכול להיות המארח.
- כאשר בקולבורציה יש רק פורטלים ארגוניים, כל אחד מהם יכול להיות המארח וזה תלוי בארכיטקטורה שבונים בהתאם לצרכים העסקיים של הקולבורציה.
WORKSPACE – סביבת העבודה
WORKSPACE הוא לא יישות בפורטל אלא הגדרה רעיונית (קונספט). הכוונה היא לייצר מקום בטוח שבו ניתן לשתף את התוכן בין הארגונים. WORKSPACE יכול לייצג פרוייקט, או חטיבה ארגונית או תת קבוצה מסויימת של נתונים – שהמשותף לכולם זה הרצון והצורך לשתף בין ארגונים. כאשר אנו יוצרים סביבת עבודה, אנו יכולים לארגן את התוכן שלנו. כשיוצרים את שיתוף הפעולה, יש לפחות סביבת עבודה אחת. במהלך יצירת הקולבורציה מגדירים קבוצה בכל פורטל שמשתתף בקולבורציה. מקשרים את הקבוצה למרחב העבודה בכל צד של הקולבורציה גם בארגון המארח וגם בארגון האורח.
מצבי גישה לשיתוף התכנים:
- SEND – שליחת תוכן מהארגון שלך לארגון האחר. עדכון חד כיווני.
- RECEIVE – קבלת תוכן לארגון שלך מארגון אחר. עדכון חד כיווני.
- SEND & RECEIVE – שליחה וקבלה של תוכן. עדכון דו כיווני.
את הגדרת מצבי הגישה קובע המארח בזמן הקמת הקולבורציה. התוכן שמועבר בקולבורציה יכול להיות שכבות, מפות ויישומים.
אופי שיתוף המידע:
- עותק – יווצר עותק זהה למידע בפורטל האורח, העותק ייוצר כפריט HOSTED . הפריט מנותק מהפורטל המקורי , ההרשאה היחידה שצריך על מנת לצרוך את המידע, זה גישה לפורטל האורח.
- הפניה – הפריט מקושר / רפרנס לשרת המקורי שאליו פורסם התוכן. על מנת לגשת לפריט חובה להיות בעלי הרשאה לשרת שאליו פורסם התוכן.
בנוסף להגדרת עותק או הפניה ניתן גם לבצע הגדרה של עריכה דו כיוונית לשכבת ישויות.
שרטוט לסיכום מושגי המפתח של קולבורציה:
- הגדרת יצירת קולבורציה
- הגדרת סביבת עבודה / WORKSPACE שבתוכו מתנהלת הקולבורציה
- הגדרת קבוצות בכל פורטל שמשתתף בקולבורציה
- המארח קובע את הגדרות שיתוף התוכן ואת כיווניות השיתוף
- האורח קובע את זמני הסנכרון, לפי תזמון או מיידי
- שיתוף מידע, שיתוף תוכן : שכבות מפות ויישומים
כל פריט בפורטל אשר ישותף בקבוצת הקולבורציה יהיה חלק מהקולבורציה, שאר המידע בפורטל לא משתתף בקולבורציה ולא נגיש מחוץ להרשאות בפורטל שאליו הוא פורסם
שאלות שעלינו לשאול את עצמנו (ולענות לעצמנו …..) לפני הקמת קולבורציה:
- מי הארגונים אשר מעורבים בקולבורציה? מאיזה סוג הם ENTEPRISE או AGOL, מה הצורך העסקי שבשיתוף הפעולה בין הפורטלים?
- מי ישתף תוכן ? האם כל ארגון ישלח תוכן, יקבל תוכן או גם ישלח וגם יקבל תוכן?
- מה סוג התוכן שישותף בקולבורציה? אילו סוגי שכבות, מפות ויישומים, ובהתאם לכך האם השיתוף יהיה של עותקים או כהפניה?
- למי תהיה גישה לתוכן שמשותף בקולבורציה? על מנת לדעת כיצד להגדיר הרשאות לקבוצות
- האם יש צורך בהגדרות עריכה לשכבות המידע?
- מה תדירות סנכרון המידע בקולבורציה? האם בזמנים קבועים או באופן מיידי כאשר יש שינוי במידע.
- מה גרסאות הפורטלים שישתתפו בקולבורציה? בהתאם לכך מה היכולות והמגבלות בהקמת הקולבורציה. חשוב לעבוד לפי התיעוד, קולבורציה זמינה מפורטלים החל מגרסת 10.6 אבל היכולות המתקדמות של שיתוף ועריכה אפשריות לפורטלים החל מגרסת 10.9.1. מגרסה לגרסה ESRI משכללת את ההגדרות והיכולות.
סוגי תוכן לשיתוף בקולבורציה:
ניתן לשתף בקולבורציה סוגי תוכן רבים מהפורטל, הרשימה מתייחסת לפריטים החל מ גרסת 11.1
- Web Apps
- Maps
- Scenes
- Layers and Views
- Imagery layer
- Files
- Insights Items
דגשים חשובים:
- שיתוף הוא לא תמיד העתקה אלא יכול להיות גם כהפניה לפורטל המקור, אם אין בעיית גישה בין הפורטלים או הגבלות של אבטחת מידע, אזי שיתוף כהפניה הינו פתרון טוב.
- אם אין יכולת גישה מפורטל אחד לשני, אזי חובה לשתף כעותקים וחובה לוודא אילו סוגי תוכן יכולים להיות משותפים בצורה זאת.
- הבעיה השכיחה ביותר בשיתוף בקולבורציה היא ההבדל ביכולות בין שכבת MAP IMAGE ושכבת יישויות.
שכבה מסוג IMAGE MAP יכולה להיות משותפת כיום רק כהפניה ואילו שכבת יישויות (FEATURE LAYER) יכולה להיות משותפת גם כעותק וגם כהפניה.
שיתוף שכבות לעריכה:
ניתן לשתף שכבת יישויות FEATURE LAYER על מנת לאפשר עריכה דו כיוונית בין הפורטלים.
דרישות מקדימות:
- הפורטלים שיכולים להשתתף בקולבורציה הם רק מגרסת 10.9.1 ומעלה
- מצב הגישה בקולבורציה חייב להיות של שליחת וקבלת תוכן כלומר דו כיווני
- ניתן לבצע את העריכה הדו כיוונית רק לשכבת יישויות ולא לסוג אחר של פריטים בקולבורציה
במידה וביצענו הגדרות לעריכה דו כיוונית, נתן להשתמש ביישומי השטח כמו Field Maps לערוך שכבת יישויות. ניתן גם להגדיר עבודה מנותקת (OFFLINE) לשכבות שמוגדרות לשיתוף עריכה דו כיוונית.
נקודות חשובות לסיכום:
- הגדרת הקולבורציה היא חד פעמית, במידה וההגדרות מתאימות לנו השיתוף מתבצע באמצעות הקבוצות ולא צריך עבור כל פריט שרוצים לשתף להגדיר מחדש את הקולבורציה.
- רק משתמש מנהל יכול להקים קולבורציה או לשנות את ההגדרות שלה.
- ההגדרות תמיד זמינות ונגישות למשתמש מנהל בפורטל.
- רק פורטל ESRI בענן – AGOL , יכול להיות מארח אם הוא חלק מהקולבורציה. כאשר יש רק פורטלים מסוג ENTERPRISE כל אחד מהם יכול להיות המארח.
- אין קולבורציה בין בסיסי נתונים. עריכת מידע יכולה להיות רק מול בסיס נתונים אחד שממנו פורסמה שכבה במקור.
- אם יש צורך במידע נוסף או חקירה על הצלחת שיתוף מידע סנכרון המידע או חקר תקלות, אפשר למצוא מידע: בתפריט הקולבורציה בממשק הניהול בפורטלים או בממשק portaladmin ב ArcGIS Enterprise
- אם רוצים ששכבת יישויות תהיה משותפת כעותק חובה להגדיר עבורה סנכרון, אחרת השכבה תשותף כהפניה.
- כאשר לא מצליח שיתוף כעותק מתבצע שיתוף כהפניה.
- ניתן תמיד לבצע סנכרון מיידי בתפריט הקולבורציה בממשק הפורטל האורח.
- כדי להוציא תוכן משיתוף, מסירים אותו מהקבוצה שבה הוא נמצא, לא מוחקים פריטים שמסומנים ככאלו שהגיעו מקולבורציה. הוצאת תוכן משיתוף לא מוחקת את הפריט המקורי.
- ניתן תמיד לבטל את הקולבורציה בשני הצדדים, גם בפורטל המארח וגם בפורטל האורח, וזאת באמצעות יציאה מהקולבורציה או מחיקה של הקולבורציה.
לינקים למידע נוסף:
DOCUMANTATION:
- https://enterprise.arcgis.com/en/portal/latest/administer/windows/understand-collaborations.htm
- https://doc.arcgis.com/en/arcgis-online/administer/understand-collaborations.htm
- https://enterprise.arcgis.com/en/portal/latest/administer/windows/share-content-with-collaboration-participants.htm
BLOGS:
- https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-enterprise/administration/collaborate-between-arcgis-enterprise-online-and-field-maps/
- https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-enterprise/sharing-collaboration/five-ways-to-use-distributed-collaboration-to-share-your-data/
- https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-enterprise/sharing-collaboration/distributed-collaboration-with-shared-editing/
- https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-online/sharing-collaboration/answering-your-questions-on-collaborating-in-arcgis-online/
- https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-enterprise/announcements/new-ways-to-collaborate-with-arcgis/
VIDEOS: