ניהול מחברות פייתון באמצעות ArcGIS Notebook Server
כיום, ESRI מאפשרת שימוש במחברות פייתון באופן אינטגרלי עם כלי ה-GIS שלה לאורך כל התשתית גם במסגרת שרת ה-ArcGIS Enterprise הארגוני, גם בארגון ה-ArcGIS Online שלכם וגם ב-ArcGIS Pro. לתשתית ה-ArcGIS Enterprise נוסף שרת המחברות (Notebook Server) החל מגרסה 10.7. ב-ArcGIS Online קיימת גרסת בטא של המחברות. וב-ArcGIS Pro נוספו המחברות כחלק מהמוצר בגרסה 2.5.
שפת הפייתון היא אחת מהשפות הנפוצות והפופולריות ביותר היום וזו אחת הסיבות שהיא אומצה גם לסביבת ArcGIS.
ESRI ממשיכה לשפר ולהעשיר את הכלים הקיימים ומאפשרת לשלב ספריות קיימות של Open source שקיימות היום בשוק בשפע רב.
שילוב המחברות כחלק משרת ה-ArcGIS Enterprise הארגוני נעשה באמצעות שרת ה-ArcGIS Notebook החדש. השרת מוגדר כ-Role של ArcGIS Server ומתווסף להתקנה הבסיסית של ArcGIS Enterprise כשרת נוסף.
>>> למידע נוסף על הדרישות התשתיתיות הנדרשות עבור שרת זה לחצו כאן
מחברות הפייתון יאפשרו לכם למנף את היכולות החזקות של ה-API-ים השונים בשפת הפייתון ישירות בתוך הארגון שלכם ולהשתמש בכלים המשולבים בהן כדי לנהל את הארגון שלכם, לבצע ניתוחים גיאוגרפיים ולהגדיל את יעילות העבודה בארגון.
מחברת או Notebook הוא מסמך קריא מבוסס דפדפן[ה], הכולל את תיאור של ניתוח נתונים או פקודות לניהול ארגון ArcGIS, תוצאות של ניתוח נתונים (גרפים, טבלאות, וכו').
ה-Notebook מאפשר הרצה של תהליך הניתוח באופן אינטראקטיבי – כך שאנחנו יכולים להריץ כל פקודה ולראות את התוצאות שלה מייד מולנו. לבצע שינוי בפקודה ולהריץ אותה שוב בהתאם לצורך, או לעבור לפקודה הבאה. היכולות הללו מאפשרות לנו לבנות תהליכים של ניהול הארגון שלנו או של ניתוח הנתונים שלנו בצורה קלה ונוחה.
שרת ה-Notebook מבוסס על טכנולוגית Jupyter Notebooks. Jupyter הוא למעשה קוד פתוח שנועד במקור לתמוך ב-data science. גרסת ה-WEB שלו מאפשרת לנו לכתוב, להריץ ולתעד קוד והכל במקום אחד.
שימוש במחברות בתוך הפורטל מאפשר למשתמשים להשתמש ב-snippets של קוד, לגשת לגלריה של דוגמאות, לגשת לשכבות ולכלים מובנים בפורטל וכל זה דרך ממשק המשתמש של הפורטל. למעשה ניתן להשתמש ב-ArcPy בלי לפתוח PRO.
למעשה, שרת ArcGIS Notebook יושב בצומת שבין ArcGIS ו-Open Data Science.
בצד של ArcGIS ל-ESRI יש 2 APIs לפייתון:
- ArcPy – ספריית פייתון שימושית ופרודוקטיבית לביצוע ניתוח נתונים מרחבי, המרת נתונים, ניהול נתונים ואוטומציה של מפות.
- ArcGIS API for Python – ספריית פייתון חזקה, מודרנית וקלה לשימוש להצגת נתונים מרחביים על מפה, ניהול נתונים מרחביים וניהול ארגוני Web GIS. כאשר ב- Web GISהכוונה גם לפורטל ב-ArcGIS Enterprise וגם ל-ArcGIS Online. הניהול כולל ניהול משתמשים, קבוצות, פריטים בפורטל כולל שכבות נתוני GIS, מפות, אפליקציות קבצים וכו', שיתוף שלהם, בדיקות תקינות ועוד.
בשימוש במחברות ב-ArcGIS מקבלים את הטוב משני העולמות:
מצד ה-ArcGIS מקבלים את ה-ArcGIS API for Python, ArcPy וכלי הניתוח הכוללים Geoprocessing ו-Web GIS Analysis. אפשר לקבל גם גישה ל-Geoanalytics Server ו-Raster Analytics Server באם לארגון יש רישיון לשרתי Geoanalytics ו-Image בהתאם.
מצד ה-Open source יש גישה לכל הספריות כגון פנדה, SciPy, requests ועוד רבות.
מחברות וקטעי קוד לדוגמא
שרת ArcGIS Notebook מגיע עם מספר רב של דוגמאות למחברות, ברובן מוכנות לשימוש. ניתן להשתמש במחברות כמו שהן, להתחיל מהמחברת ולעדכן אותה בהתאם לצורך של הארגון, לקחת מהן חלקי קוד או לייצר מחברת חדשה מהתחלה.
רישוי שרת ArcGIS Notebook
שרת ה- ArcGIS Notebook מגיע בשתי רמות רישוי:
- ArcGIS Notebook Standard – כלולה בכל רישיון של ArcGIS Enterprise ומאפשרת גישה לספריות ArcGIS API for Python + 3rd party Python libraries
- ArcGIS Notebook Advanced – רמת זו דורשת לרכוש רישיון מתאים וכוללת את כל יכולות רמת ArcGIS Notebook Standard + ספריית ArcPy
מה ההרשאה הנדרשת למשתמש בארגון על מנת להשתמש במחברות ?
משתמש שאינו אדמיניסטרטור בארגון צריך הרשאה כדי לייצר ולערוך מחברות. רק משתמשים שקיבלו הרשאה יראו את האפשרות להפעיל מחברות בתפריט הארגון:
בנוסף, על מנת שמשתמש יוכל לקבל הרשאה לשימוש במחברות עליו להיות לפחות משתמש ברמת Creator.
כדי לייצר ולערוך מחברות יש לתת למשתמש הרשאת "Create and edit Notebook"
כדי להשתמש ברישיון המתקדם ArcGIS Notebook Advanced יש לתת למשתמש הרשאת "Advanced Notebook"
אם משתפים מחברת עם מישהו שאין לו הרשאות לייצר ולהריץ מחברות הם יוכלו רק לראות את המחברת או להוריד אותה (download).
שיתוף מחברות
כל מחברת היא פריט בארגון ולכן השיתוף של המחברות נעשה בדומה לשיתוף של כל פריט אחר בארגון. יש לשים לב למספר נושאים:
- שיתוף של מחברת מייצר עותק שלה – אם משתמש אחר מעדכן את המחברת העותק יעודכן.
- יש להכין את המחברת לשיתוף לפני שמשתפים אותה. במיוחד כדאי לשים לב לנושאים הבאים:
- מומלץ להמנע משמירת פרטי משתמש וסיסמאות במחברת
- יש לשתף את כל הפריטים שבהם משתמשים במחברת
- הרצת מחברת ששותפה איתנו – מחברות הן כלי חזק ובהינתן הרשאות מתאימות יכול לבצע משימות מורכבות בארגון. כדאי להסתכל על הקוד לפני שמריצים אותו ולראות שיודעים מה יקרה על מנת להמנע מטעויות.
מה חדש בגרסה 10.8
- נוסף ממשק אדמיניסטרציה המאפשר לנהל את שרת המחברות שלנו.
- ניתן להריץ מחברת דרך ממשק האדמיניסטרציה ובקוד פייתון (במקום הרצה אינטרקטיבית) – יכולת זו מאפשרת לנו לתזמן מחברות ב-scheduler של השרת שלנו ולבצע פעולות באופן עיתי.
- נוסף ממשק Manager חדש בדומה ל-manager של ArcGIS Server עם יכולות מותאמות לשרת המחברות.