הקמת שרת Esri GeoEvent ארגוני, לקליטה ועיבוד של נתוני זמן אמת
לכל קהילה, ללא קשר לגודל, יש פוטנציאל להשתמש בנתונים ובטכנולוגיה כדי להפוך לקהילה חכמה. פתרון בעיות שמתעוררות בזמן אמת, הוא אבן בסיס לשיפור מתמיד של חיי הקהילה. תשתית ArcGIS נותנת לארגונים השונים ולרשויות מוניציפליות בפרט, כלים רבים ומגוונים המאפשרים לנהל את חיי הקהילה בצורה דינמית ולענות על אתגרי העתיד וביניהם שרת ה-Esri GeoEvent Server
בעזרת שרת GeoEvent ניתן לקבל תמונת מצב בזמן אמת, לייצר התראות עבור אירועים מוגדרים, להגיב מהר ולייעל את עבודת הצוותים השונים בארגון. בנוסף, טכנולוגיה זו מאפשרת לארגונים לחבר את המידע שמגיע מ-IoT, מהקהילה ומגורמים נוספים בארגון כדי לתכנן ולתעדף את הפעילות השוטפת.
נתונים גיאוגרפיים בדרך כלל מציגים מצב של נתונים בנקודת זמן ספציפית. כשאנחנו מנתחים נתונים גיאוגרפיים, אנחנו בדרך כלל חושבים על התוצאות מנקודת מבט היסטורית, נקודת מבט נוכחית או נקודת מבט עתידית. לקוחות רבים רוצים להציג את תמונת המצב בשטח עכשיו.
הם יוצאים לשטח ואוספים נתונים, אבל עד שכל הנתונים נאספים הם כבר לא עדכניים לרגע זה או שלא יהיו עדכניים עוד רגע – כדי לקבל תמונת מצב קרובה יותר לזמן אמת אנחנו יכולים להשתמש בחיישנים – חיבור לחיישנים הללו יאפשר לנו להציג את מה שקורה בכל רגע נתון.
ישנם מספר סוגי חיישנים:
- חיישנים שלא זזים – לדוגמה: ברזי השקיה, חיישני סביבה, רמזורים, תאורה, תשתיות בתוך מבנים וכו'
- חיישני תנועה – לדוגמה: רכבים, עובדים וכו'
- חיישני תופעות – לדוגמה: מזג אוויר, waze, רשתות חברתיות, וכו'
דוגמה לשימוש מעניין בחיישנים שאינם זזים נעשה על ידי 4 עיריות בבלגיה שהקימו ביחד מערכת על מנת לעקוב אחר קצב מילוי פחי הזבל שלהן. כל פח קיבל ציון מ -1 עד 10 עבור קצב המילוי שלו והמידע נשלח גם לאחראי על איסוף האשפה וגם לאפליקציה שממפה את המצב בזמן אמת, ומאפשרת ניהול יעיל. העירייה יודעת בכל עת מהו שיעור המילוי של הפחים שלה. על בסיס נתונים אלה כל עירייה מעדכנת את תדירות האיסוף של הפחים, מעדכנת את מסלולי הפינוי בהתאם, משנה את מספרם ומיקומם של פחים וגם מחליפה פחים פגומים. מהירות מילוי הפחים שונה בתכלית בהתאם למיקום, לשעה בשנה או לאירועים מזדמנים. יישום זה הוריד לעיריות המשתתפות את העלויות הכרוכות בפינוי האשפה בצורה ניכרת.
שרת ה-GeoEvent הוא חלק מהתשתית ArcGIS Enterprise. השרת מוגדר כ-Role של ArcGIS Server ומתווסף להתקנה הבסיסית של ההתקנה כשרת נוסף. הוספת השרת לתשתית הבסיסית מאפשר מספר יכולות מרכזיות:
- קליטה רציפה של נתונים בזמן אמת – האתגר הראשון הוא קליטת כמות גדולה של נתונים בזמן אמת. הנתונים יכולים להתקבל ממגוון רב של connectors. לדוגמה:
- חיבור לחיישנים (פנים/חוץ) בפרוטוקולים מגוונים
- חיבור ל-Feeds בפרוטוקולים סטנדרטיים
- חיבור לבסיסי נתונים ביג דאטה
- ועוד…
- ניתוח הנתונים בזמן אמת – האתגר השני הוא להתמודד עם כמות גדולה מאד של נתונים שנקלטים. אנו נרצה למצוא תבניות שמעניינות אותנו. בכלי קיימות אפשרויות רבות לסינון, עיבוד וניתוח הנתונים:
- סינון מאפיינים – ניתן לבצע סינון של הישויות בעזרת סינון אלפא נומרי לפי המאפיינים של הנתונים שמגיעים לדוגמה – נעביר רק עיגולים צהובים:
- ניתוח מרחבי בין ישויות – הכלי מכיל לא מעט אפשרויות ניתוח. לדוגמא אם ננטר בעזרת החיישנים ציוד באתר בנייה – נרצה התרעה ברגע שהציוד יוצא מהאתר, או אם אמבולנס מתקרב לבית החולים נרצה התרעה שתצא למי שאמור לקבל את האמבולנס. באותו אופן אם נלך לתחום העירוני, אולי נרצה התרעה כשמשאית איסוף הזבל מתחילה את המסלול שלה או מסיימת אותו בדרך לנקודת הפינוי המרכזית, או אולי נרצה התרעה עבור משאית שעוברת משקל מסוים שהיא נושאת. אפשרויות הניתוח קיימות לא רק לפוליגונים, אלא גם לקווים ונקודות. לדוגמה:
- עיבוד הנתונים – לדוגמה:
- יצירת חיץ סביב ישויות
- חישוב מאפיינים
- העשרת מאפיינים
- איחוד ישויות
- תיוג ישויות
- חיתוך ישויות
- זיהוי חיישן שלא שולח נתונים לפרק זמן כלשהו
- ועוד…
- הפצת הנתונים – האתגר השלישי הוא מה לעשות עם הנתונים שמגיעים או הנתונים שעיבדנו. גם כאן האפשרויות הן מגוונות ורבות:
- שמירת הנתונים לבסיס נתונים – באופן מסורתי את התוצאות של הניתוח שלנו נרצה לשמור בתוך שכבת ישויות רגילה ב-Geodatabase הארגוני, ואם מדובר על כמות נתונים גדולה מאד או קצב נתונים גדול נרצה לשמור בביג דאטה סטור.
- שליחת הנתונים לשירות מסוג Stream שיאפשר להציג את הנתונים על המפה בדחיפה בזמן אמת.
- שליחת email, SMS, הודעה למערכות אחרות – אפשרות זו תאפשר לנו לשלוח הודעה לאיש קשר כלשהו או להפעיל ממשק למערכת אחרת בארגון שלנו
- ועוד…
אציין ששרת ה-GeoEvent הוא IoT Ready – כלומר, אפשר להכניס את הנתונים בפרוטוקול REST ולהוציא אותם בפרוטוקול REST – מה שמאפשר להתחבר למערכות IoT שונות ולשלוח או לקבל מידע משירותים שלהן. הכלי פתוח ותואם לכלים אחרים שעובדים בסטנדרטים בתחום.
>>> לחצו לתיעוד נוסף על שרת ה-GeoEvent
ההערכה היא שעד 2021 יהיו 20 מיליארד 'דברים' מחוברים בעולמנו. רבים מהם יהיו של צרכנים פרטיים אך מספר גדל והולך, כמעט 8 מיליארד, ישמשו לתמיכה ביישומים עסקיים בתעשייה.
ה"פיצוץ" הצפוי במכשירים מחוברים נובע בחלקו מכיוון שמכשירים הופכים להיות זולים יותר, כלומר יותר ויותר ארגונים יכולים לרכוש ולפרוס אותם, אך בנוסף מכשירים הופכים להיות "חכמים יותר", לא רק מקליטים תצפיות אלא מבצעים פעולות ומפעילים התרעות.
המשותף לרוב החיישנים הללו הוא מיקום. בין אם מדובר בחיישן רכוב על צי רכב שעושה סיבובים בשטח, או אור "חכם" או תרמוסטט המעוגן למיקום קבוע בבניין, מכשירים כוללים יותר ויותר רכיבי מיקום כחלק מזרם הנתונים שלהם.
ככל שמכשירים מחוברים ממשיכים להיות נפוצים יותר, הצורך לנהל ולנתח את הנתונים המיוצרים על ידי מכשירים אלה הולך וגדל. נתונים אלה הם נתוני big data, המורכבים לעתים קרובות ממאות אלפים ואף מיליוני תצפיות בזמן אמת בשנייה.
בניית מערכות שיכולות לנצל את הנתונים הללו בנפח גבוה ומהירות גבוהה היא מאתגרת. מערכות אלה צריכות להיות זמינות מאוד, גמישות וניתנות להרחבה ובמקביל להיות קלות לתצורה ולתחזוקה.
עבור לקוחות שאינם יכולים להקים שרת GeoEvent מסיבות שונות אך כן יכולים להשתמש במחשוב ענן כדי להתמודד עם אתגרי ה- IoT שלהם, Esri מציעה ArcGIS Analytics for IoT.
Analytics for IoT מספק ניתוחים בזמן אמת של נתונים וגם big data בענן כחלק משירותי ArcGIS Online כך שארגונים יכולים להזין, להציג, לנתח, ולשדר שירותי Streaming ונתוני IoT היסטוריים בקנה מידה גדול בסביבת ענן המנוהל על ידי Esri.
>>> לקריאת תיעוד נוסף על שירות ה-ArcGIS Analytics for IoT
לסיכום, ההתפתחות הטכנולוגית מאפשרות שימוש בכלים אלו במגוון אינסופי של תחומים החל מניהול ציי רכבים, חיישני אנרגיה חכמים, חיישני IoT, ניהול תחבורה חכם, ניהול תאורה, בטיחות הציבור, ניהול פינוי אשפה, חניה חכמה ועוד ועוד. ניהול הנתונים בעזרת שרת ה-GeoEvent או בעזרת ArcGIS Analytics for IoT יאפשרו לנו לתת מענה לאתגרי העתיד, ניהול חכם של הארגון ותגובה מהירה לאירועים.