Simulink – נעים להכיר !
בואו נעשה רגע פאוז, וצעד אחד אחורה, למען אותם מפתחים שלא שמעו את המילה Simulink עד היום, או למען המהנדסים האחרים, שיודעים בערפול למה הכוונה כשמדברים על Simulink – ונעשה יישור קו קולקטיבי!
לקראת סמינרים אזוריים שאנו מקיימים בנושא Simulink, הרמנו את הדגל והחלטנו לכתוב פוסט בו ננסה להסביר מה זה בכלל Simulink? מהם היישומים שניתן לעשות באמצעות Simulink? ואם כבר השתכנעתם שזו פלטפורמה שיכולה להתאים לצרכים שלכם – איך מתחילים לעבוד?
מה זה Simulink?
Simulink היא סביבת דיאגרמת בלוקים המאפשרת למדל, לבצע סימולציות ולנתח מערכות מורכבות המשלבות תחומים הנדסיים רבים (Multi-domain Simulations).
לב ליבה של Simulink הוא ביצוע סימולציות של מערכות דינמיות, מה שמאפשר לנו למדל מערכות שונות, ובין היתר:
- רכיבים שונים של מערכות- פילטרים, סנסורים, בקרים, plants, אלגוריתמים ועוד.
- סוגי מערכות שונות- רציפות, דיסקרטיות, היברידיות, עם קצבים משתנים (Multi-rate).
- פיתוח תוכנה- שילוב עם MATLAB לביצוע Post processing, שימוש בויזואליזציות המתקדמות של MATLAB, ופיתוח של בלוקים וספריות מותאמות אישית שניתן לשתף עם אחרים.
בפלטפורמה זו אפשר לתכנן, ליישם ולבחון התנהגות של מערכות שונות מעולמות הנדסיים רבים: מערכות בקרה, מערכות תקשורת, מידול מערכות פיזיקאליות וחשמליות, עיבוד אותות, מערכות אוטונומיות, רובוטיקה ועוד מערכות דינאמיות שונות.
Simulink יושב "על גבי" MATLAB, מה שמעניק לנו את הכוח של הסקריפטים, הפונקציות והטולבוקסים השונים של MATLAB, עבור ביצוע ניתוחים שנים, עיבוד של הדאטה ואופטימיזציות שונות.
זו סביבה שמתאימה במיוחד לתכנון וביצוע של סימולציות מערכתיות, עבודה לפי גישת תכנון מבוסס מודל (Model-Based Design), וכן משתמשת כפלטפורמה להנדסת מערכת.
מה אפשר לעשות עם Simulink?
הו, שאלה טובה! החל מלהריץ סימולציות כיפיות של כדור מקפץ, מידול ההתנהגות התרמית בבית (תמיד קר רק אצלי בבית?), מידול ובחינת התנהגות של קפיץ, ועד לביצוע שליטה על תעופת רחפן, תכנון של טורבינת רוח חכמה אשר מתאימה את עצמה לתנאי הרוח בסביבה, תכנון של רובוט אשר יודע לתמרן בין מכשולים שונים, ועד לבנייה של יישומים עבור תעשיית הנהיגה האוטונומית כגון מידול המנוע, מידול מערכת הדלק, וכן ליישומים של מערכות תעופה, כגון תכנון מערכת Autopilot למערכות חלל, או תכנון מערכת ניווט של טילים.
אני מקווה שהמסר עובר – האפשרויות הן באמת בלתי נגמרות עם Simulink.
תוכלו לראות שלל דוגמאות נוספות ליישומים מגניבים שפותחו ב-Simulink, בלינק הבא.
אם אתם מעוניינים להתחיל להיכנס לעניינים, ולהכיר יותר מקרוב את הפלטפורמה הזו – אתם מוזמנים לעקוב אחרי הלינקים הבאים:
- Simulink Onramp – מדובר בקורס עצמאי, אינטראקטיבי וחינמי, המאפשר לכם בפרק זמן של כשעתיים ללמוד את היסודות בגישת Hands-on – ליצור, לערוך ולסמלץ מודלים בSimulink.
- סרטון הדרכה – Building and Simulating a Simple Simulink Model (8:57)
- סדרת סרטונים קצרים להיכרות עם Simulink (9 סרטונים) – הצגת הבסיס למידול וביצוע סימולציות, בחינה וניתוח התוצאות.
- סרטון הדרכה – Getting Started with Simulink for Signal Processing (12:31)
- סרטון הדרכה – Getting Started with Simulink for Controls (11:30)
- אתם מוזמנים לסמינרים אזוריים שנקיים בחודש פברואר להיכרות עם פלטפורמת Simulink.
- אם אתם מעוניינים בהכשרה רחבה יותר, אתם מוזמנים לקורס Simulink בסיסי – קורס של יומיים במרכז ההדרכה בסיסטמיטיקס
"בלוק קטן ב-Simulink… מודל גדול לאנושות!"
שלי מרטינוב
וכבר מעכשיו מעניין אותי….. מה אתם הולכים לבנות?
למידע נוסף: